Nederland heeft meerdere educatieve centra voor natuur en milieu. Maar in Sliedrecht was er nog geen. In 1999 keurde de gemeenteraad het initiatief hiervoor goed en in augustus 2000 werd er een NME (Natuur- en Milieu Educatiecentrum) boven de stal van de kinderboerderij geopend. 
Met behulp van veel vrijwilligers werd er een aantrekkelijk leslokaal ingericht. Er werden lesmaterialen ontwikkeld die pasten bij de vraag van de scholen. Tenslotte namen alle scholen uit Sliedrecht lessen, leskisten en andere diensten af. 
Dit had tot gevolg dat het bezoekersaantal aan de kinderboerderij toenam. Langzaam vulden die elkaar aan: het centrum gaf les over onder andere dieren, en de kinderboerderij zorgde voor een prettige omgeving waarin dat kon. 
Sinds 2005 is er ook een natuurlijke speeltuin gerealiseerd, en deze 3 vormen nu één geheel. De Kringloopwinkel beloonde deze samenwerking met een nieuw educatiegebouw. 
Nu kom je door de hoofdingang binnen en zie je rechts De Hooizolder, links de Woeste Weide en als je rechtdoor gaat kom je op de Kinderboerderij. Tevens is naast het gebouw onze Duurzaamheidtuin te vinden: een ontdektuin met informatie over duurzaamheid. 
Als laatste is het Wubbo Ockelshuisje erbij gekomen: hierin spelen de ideeën van Wubbo Ockels (onze eerste astronaut) een belangrijke rol.
Tenslotte is er bij het gebouw een tweetal bijenkasten geplaatst; daar wordt o.l.v. een imker met bijen gewerkt.