NME-centrum "De Hooizolder" heeft een eigen educatieve tuin. Ook dit jaar geven wij daar moestuin-lessen voor groep 5 van basisscholen uit Sliedrecht. Alle scholen komen bij toerbeurt aan de beurt; dit jaar (2021) komen er maar liefst 3 groepen 5 van de Johannes Calvijnschool op het NME-centrum moestuinieren. 
Het zaaigoed wordt geleverd door de Stichting Sociale Moestuin in Sliedrecht.
Voor het moestuinieren hebben we speciale lessen ontwikkeld met een klein beetje theorie in ons natuurlokaal en voor de rest natuurlijk: de tuin in!

  •  

 

De groepen komen beurtelings op vrijdagmorgen naar het NME-centrum voor de moestuinles, ongeveer vanaf half maart. Op het NME-centrum legt de NME-medewerkster eerst in het kort uit wat er die les in de moestuin gedaan gaat worden en daarna gaat de groep onder begeleiding van de eigen leerkracht en de NME-medewerkster naar de Educatieve Tuin. Iedere leerling heeft daar een stukje grond om in te zaaien, poten, planten en om onderhoud aan hun eigen moestuintje te plegen. Vóór de zomervakantie wordt het moestuinseizoen afgesloten met een oogstfeest met natuurlijk hun eigen oogst!

Voor wie nieuwsgierig is naar het thuis-moestuinieren dat het NME heeft aangeboden toen de scholen i.v..m. de maatregelen tegen corona waren gesloten vanaf maart 2020: hieronder het archief van ons blog. 
Klik hier

  • in contact komen met de natuur en met de aarde
  • leren waar voedsel vandaan komt
  • leren hoe een plantje groeit. Dat leer je niet uit een boekje, maar door het te doen!
  • buiten zijn en bewegen!
  • leren verantwoordelijk te zijn door ergens goed voor te zorgen

In onze lessen proberen we te bereiken dat leerlingen: