In de herfst van 2019 was er de workshop met "De Boom".

Er werd eerst uitleg gegeven over de diverse natuurlijke materialen die in het tafelstuk konden worden gebruikt.
Als eerste over:  "De boom"

Soms gaat een boom vanzelf dood. Dat gebeurt vaak omdat de omstandigheden voor de boom niet optimaal zijn of omdat de boom ziek wordt. Bekend voorbeeld van nu is de essentaksterfte. Maar zelfs als een boom dood gaat hoeft dat niet het einde te zijn van het nut van de boom. In een bos laat men omgevallen bomen het liefst liggen waar ze gevallen zijn. De boom biedt dan onderdak aan nuttige beestjes en schimmels en verteert tenslotte en zorgt ook dan weer voor voedzame grond.
In de gemeente Sliedrecht worden noodzakelijkerwijs ook bomen gekapt. Die kunnen niet blijven liggen, maar kunnen wel op een andere manier worden gebruikt en van nut zijn.
Ook wij hadden in het Feitsmapark een dode boom, een Es, in de eendenwei op de kinderboerderij.
Die boom hebben we gekapt:


en opnieuw gebruikt, o.a. voor een workshop, zoals u hieronder kunt zien. Maar dat was niet het enige!


 

De dikke takken zijn verhuisd naar de uitrenplek voor honden in het Feitsmapark.

De hele dikke takken worden gebruikt voor een knutselactiviteit op de woensdagmiddag

En tenslotte de workshop:

Marianne vertelde aan de deelnemers allereerst over de boom en ook de namen van de zaden en het blad die op de tafels verzameld zijn en ook waar die bomen en heesters staan in Sliedrecht! Daarna volgende een korte inleiding in het gebruik van kleur in een tekening om diepte te suggereren.

Met die informatie gingen de deelnemers allereerst aan de slag om een boomschijf te beschilderen. Daarna werd nog een schijf als voet gebruikt en die werd aangekleed met natuurlijke materialen: bloemschermen, zaden, gedroogd blad, mos enz.  voor een prachtig herfststuk!

De lange stam is in stukken gezaagd en daar zijn weer speelmaterialen voor kinderen van gemaakt, zoals een auto en een drumstel. Die krijgen een plekje op ons terrein.

Van de mooiste schijven van de stam worden door VDO-school "De Sprong" prachtige tafeltjes gemaakt!