De Hooizolder krijgt alle nieuwtjes over onderwijs, natuur en milieu binnen en hiervan willen wij u op de hoogte houden!

Leuke lestips en activiteiten voor in de klas:

HELPDESK AFVALVRIJE SCHOOL

De school afvalvrij, of in ieder geval bewust omgaan met afvalstromen. Een goed voorbeeld voor leerlingen zjin.

Afval scheiden en verminderen is niet moeilijk. Door het goed te regelen maak je het makkelijk voor je collega's, voor de school en andere betrokkenen. De kennis en ervaring hierover, zoals mooie praktijkvoorbeelden, stappenplannen, praktische keuzewijzers en overzichten vind je op deze pagina hieronder.

Heeft u vragen of behoefte aan ondersteuning?
Neem contact op met de Helpdesk Schoolafval

World Clean Up-day scholen-editie

 de Groene Voetstappen Week, van 18 t/m 23 september 2023.

Deze week is een laagdrempelige actie na de zomervakantie die aanzet tot klimaatbewust gedrag én minder verkeer rond de school.In deze week worden Europese steden en gemeenten opgeroepen om aandacht te besteden aan duurzame mobiliteit.
Doen jullie ook mee?
De actie werkt als volgt: In de Groene Voetstappen Week komen alle leerlingen lopend, steppend of met de fiets naar school.
Hiermee verdienen de leerlingen punten, die op school worden vastgelegd in een digitaal scorebord.
Naar wens kunnen de leerkrachten met behulp van les- en werkbladen aandacht besteden aan de onderwerpen verkeer, energie en natuur.
Als leerlingen extra duurzame activiteiten uitvoeren, kunnen ze Gouden Voetstappen verdienen. Bovendien bedenken de leerlingen oplossingen voor klimaatproblemen.

 

Wil je een opruimactie met de klas organiseren rondom je eigen school? Neem contact op met het NME-centrum want wij kunnen zorgen voor grijpers, hesjes, handschoenen en vuilniszakken!

 

Op 4 april 2023 is het Nationale Buitenlesdag! We vieren op deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. Niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door, want het kan natuurlijk élke dag Buitenlesdag zijn!

WIN EEN BUITENLESPAKKET T.W.V. 300 EURO!
Meld jij jouw school vóór 29 maart aan?
Dan maak je kans op één van de vier Buitenlespakketten t.w.v. 300 euro
                                                                 Meld je hier aan

 


Het IVN heeft speciaal voor de buitenspeeldag een buitenles ontwikkeld. Deze les is geschikt gemaakt voor groep 5 tot en met 8!
Hoe klimaatproef is jullie schoolplein?
In deze les ga je met jouw klas onderzoek doen hoe klimaatproof jullie schoolplein is. Aan de hand van drie proeven komen jullie erachter welke gevolgen klimaatverandering heeft voor het schoolplein en/of de wijk. Daarna bedenken de leerlingen verschillende acties die jullie kunnen ondernemen om je omgeving beter bestand te maken tegen het veranderende klimaat. Tot slot schrijven jullie met de hele klas hier een brief over aan de gemeenteraad.

Download de les via de link op deze website Ã²f download direct het PDF-bestand met de les.

Schooltuin of geen schooltuin… Van 22 tot 26 mei 2023 kunnen álle scholen en schooltuinondersteuners meedoen aan de Week van de Schooltuin! Tijdens deze week ontdekken leerlingen hoe leuk het is om zelf groente te zaaien, verzorgen en oogsten. En hoe je van die oogst een lekkere, gezonde maaltijd kunt bereiden.

Samen zaaien, samen groeien is het motto van de Week van de Schooltuin. Van 22 tot en met 26 mei zetten we in het hele land de schijnwerpers op de schooltuin.
In die week gaan we namelijk samen met zoveel mogelijk scholen een recordaantal zaadjes zaaien en gezaaide zaadjes uitplanten! En zijn er vele activiteiten op en rond de schooltuin. Doe jij ook mee?

DE WEEK VAN DE SCHOOLTUIN

_______________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________

Elk jaar doen er 20 miljoen mensen uit 190 landen mee aan de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Dit jaar is de scholeneditie op woensdag 13 september 2023 maar je kan jouw opruimactie uiteraard ook op een andere dag doen in dezelfde week.

Wil jij met de school of met je klas meedoen? Wij bieden daarbij gratis speciale World Cleanup Day-lessen, -spellen en winacties.

Voor basisscholen die een opruimactie organiseren hebben wij een speciale World Cleanup Day-les waarin het belang van zwerfafval opruimen wordt besproken en de opruimactie wordt uitgelegd.

Wil je de dag opleuken met spellen in het thema zwerfafval? Doe dan de bingo, woordzoeker of kruiswoordpuzzel in het teken van World Cleanup Day.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________