HET WUBBO OCKELSHUISJE      

Wubbo Ockels was onze eerste Nederlandse astronaut. Vanuit het heelal keek hij terug naar de aarde en dacht: “Dat is een mooie planeet, daar moeten we goed voor zorgen!”.

Toen hij later op aarde terugkwam is hij dat gaan doen. Hij werd professor in de Duurzaamheid. Met heel veel ideeën heeft hij geprobeerd om de opwarming van de aarde te verminderen. Dat ging in het begin niet zo heel gemakkelijk, want mensen met nieuwe ideeën worden meestal eerst vreemd aangekeken. Maar Wubbo zette toch door. Hij bleef erg enthousiast en kwam met plannen om meer zonne- en windenergie te gebruiken i.p.v. olie, gas, steenkool en andere fossiele brandstoffen. Er is tenslotte overal op aarde voldoende energie te vinden met de zon, de wind en met water.

Hij was betrokken bij auto’s die op zonnepanelen konden rijden. In wedstrijden door Australië liet hij studenten racen tegen studenten van andere landen. Alleen met zonne-energie! The World Solar Challenge. 

Hij bedacht een superbus. Een bus die heel aangenaam en zuinig was om in te rijden en die wel 250 km per uur kon rijden. 

Hij bedacht een boot die gemakkelijker kon varen door gebruik te maken van de nieuwste duurzame snufjes. Die door vliegers werd voorzien van energie en kon zeilen tegen wind.

The Ecolution

Hij probeerde energie te halen uit wind. Niet met molens, maar met vliegers die hoog in de lucht krachten op konden wekken;  de laddermolen.

De Superbus

Supersnelle auto met zonnepanelen (met Wubbo Ockels)

Wubbo Ockels - jaren '80

De Laddermolen

In onze duurzaamheidtuin staat een huisje waar je allerlei voorbeelden kunt zien van dingen die hij heeft bedacht. Wubbo vond dat jonge mensen goed over de toekomst moeten nadenken, en dat vinden wij natuurlijk ook.

In het huisje kun je naar een filmpje kijken. Maar je kunt er ook knutselen, kleuren en bouwen. Soms wordt er voorgelezen uit een boek uit het zwerfboekenstation. Want ook een zwerfboekenstation is duurzaam: je pakt een boek, leest het en legt het weer ergens waar een ander het ook kan pakken. Al die boeken bij iedereen in kasten is een beetje zonde. Laat ze rouleren.